Ανέκαθεν θαυμάζατε την φιλοσοφία της αρχαίας Σπάρτης. Οι σκληροί αλλά αποφασιστικοί Σπαρτιάτες έγραψαν ιστορία, όχι μόνο για τα πιστεύω τους αλλά και για τη διατροφή τους. Μήπως να αρχίζατε και εσείς να τρώτε σπαρτιάτικα;
«Λίγα και καλά». Αυτό φαίνεται, πως ήταν το motto της σπαρτιάτικης κουζίνας. Με μοναδικό σκοπό να γεμίσει με την απαιτούμενη ενέργεια τους σκληροτράχηλους Σπαρτιάτες χωρίς, όμως να τους βαρυστομαχιάσει ή να τους φορτώσει με… περιττά κιλά, η κουζίνα της Σπάρτης, εφάρμοζε κατά γράμμα το «ουκ εν τω πολλώ τω ευ»…
Αδυναμία το πάχος
Η παχυσαρκία ήταν αδυναμία και επομένως, θεωρούνταν ανεπίτρεπτη και κατακριτέα στην αρχαία Σπάρτη. Η αυτοπειθαρχία και η ατσαλένια θέληση ήταν το παν προκειμένου να μην ακολουθούν οι Σπαρτιάτες τις επιταγές του στομαχιού τους αλλά να το ορίζουν οι ίδιοι.
Λάδι το θαυματουργό
Στις πλαγιές της Λακωνίας, οι ελιές υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων. Τόσο οι ελιές ως καρποί όσο και το θαυματουργό ελαιόλαδο, πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, «θωρακίζουν» τον οργανισμό από ασθένειες, δυναμώνουν την καρδιά, αναζωογονούν το δέρμα και συμβάλλουν στις διαδικασίες αντιγήρανσης, διατηρώντας τον οργανισμό ακμαίο και νεανικό στην όψη.
Κρασί αλλά «νερωμένο»
Απαραίτητο μαζί με κάθε γεύμα ακόμη και στα στρατόπεδα των σκληρών στρατιωτών της Σπάρτης, το πάντα αραιωμένο κρασί, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αποτελούσε το καθημερινό ποτό των περήφανων γιων της Λακωνίας. Ωστόσο, στην πατρίδα της αυτοπειθαρχίας και του μέτρου, η μέθη ήταν απαγορευμένη δια ροπάλου και τιμωρούνταν ιδιαίτερα σκληρά…
Σύκα αποξηραμένα
Πλούσια σε φυτοστερόλες και βασική πηγή σιδήρου και ασβεστίου για τον οργανισμό, τα σύκα αποτελούν από αρχαιοτάτων ετών μια «βόμβα» ενέργειας για τον οργανισμό. Οι Σπαρτιάτες τα έτρωγαν φρέσκα αλλά κυρίως αποξηραμένα και θωρακίζονταν χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση απέναντι σε θανατηφόρες ασθένειες.
Σιτηρά τα σπαρτιάτικα
Πλούσια σε βλάστηση σιτηρών η περιοχή της Λακωνίας, χάριζε στους Σπαρτιάτες τις διατροφικά πολύτιμες κριθαροκουλούρες και τα παξιμάδια από σιτηρά. Απόλυτος έλεγχος της χοληστερόλης και διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ήταν τα ευεργετήματα των σιτηρών στη σπαρτιάτικη διατροφή.
Μέλας ζωμός το «υπερόπλο»
Το πιο διάσημο σπαρτιάτικο πιάτο και σίγουρα όχι άδικα. Ο λόγος για τον μέλανα ζωμό, που σήμερα ενώ σήμερα δύσκολα θα έβρισκε θέση σε κάποιο τραπέζι, στην αρχαία Σπάρτη, αποτελούσε προϋπόθεση για το ξεκίνημα της ημέρας. Τα συστατικά του; Ζωμός από χοιρινό κρέας, που έβραζε μαζί με κριθαρένιο αλεύρι αλάτι και… αίμα χοιρινού διαλυμένο με ξύδι!
Το ιδιαίτερο και εξαιρετικά ασυνήθιστο αυτό πιάτο, που για χρόνια αποτελούσε καλά κρυμμένο μυστικό της δύναμης των Σπαρτιατών, ήταν γεμάτο από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά…
«Λίγα και καλά». Αυτό φαίνεται, πως ήταν το motto της σπαρτιάτικης κουζίνας. Με μοναδικό σκοπό να γεμίσει με την απαιτούμενη ενέργεια τους σκληροτράχηλους Σπαρτιάτες χωρίς, όμως να τους βαρυστομαχιάσει ή να τους φορτώσει με… περιττά κιλά, η κουζίνα της Σπάρτης, εφάρμοζε κατά γράμμα το «ουκ εν τω πολλώ τω ευ»…
Αδυναμία το πάχος
Η παχυσαρκία ήταν αδυναμία και επομένως, θεωρούνταν ανεπίτρεπτη και κατακριτέα στην αρχαία Σπάρτη. Η αυτοπειθαρχία και η ατσαλένια θέληση ήταν το παν προκειμένου να μην ακολουθούν οι Σπαρτιάτες τις επιταγές του στομαχιού τους αλλά να το ορίζουν οι ίδιοι.
Λάδι το θαυματουργό
Στις πλαγιές της Λακωνίας, οι ελιές υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων. Τόσο οι ελιές ως καρποί όσο και το θαυματουργό ελαιόλαδο, πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, «θωρακίζουν» τον οργανισμό από ασθένειες, δυναμώνουν την καρδιά, αναζωογονούν το δέρμα και συμβάλλουν στις διαδικασίες αντιγήρανσης, διατηρώντας τον οργανισμό ακμαίο και νεανικό στην όψη.
Κρασί αλλά «νερωμένο»
Απαραίτητο μαζί με κάθε γεύμα ακόμη και στα στρατόπεδα των σκληρών στρατιωτών της Σπάρτης, το πάντα αραιωμένο κρασί, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αποτελούσε το καθημερινό ποτό των περήφανων γιων της Λακωνίας. Ωστόσο, στην πατρίδα της αυτοπειθαρχίας και του μέτρου, η μέθη ήταν απαγορευμένη δια ροπάλου και τιμωρούνταν ιδιαίτερα σκληρά…
Σύκα αποξηραμένα
Πλούσια σε φυτοστερόλες και βασική πηγή σιδήρου και ασβεστίου για τον οργανισμό, τα σύκα αποτελούν από αρχαιοτάτων ετών μια «βόμβα» ενέργειας για τον οργανισμό. Οι Σπαρτιάτες τα έτρωγαν φρέσκα αλλά κυρίως αποξηραμένα και θωρακίζονταν χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση απέναντι σε θανατηφόρες ασθένειες.
Σιτηρά τα σπαρτιάτικα
Πλούσια σε βλάστηση σιτηρών η περιοχή της Λακωνίας, χάριζε στους Σπαρτιάτες τις διατροφικά πολύτιμες κριθαροκουλούρες και τα παξιμάδια από σιτηρά. Απόλυτος έλεγχος της χοληστερόλης και διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ήταν τα ευεργετήματα των σιτηρών στη σπαρτιάτικη διατροφή.
Μέλας ζωμός το «υπερόπλο»
Το πιο διάσημο σπαρτιάτικο πιάτο και σίγουρα όχι άδικα. Ο λόγος για τον μέλανα ζωμό, που σήμερα ενώ σήμερα δύσκολα θα έβρισκε θέση σε κάποιο τραπέζι, στην αρχαία Σπάρτη, αποτελούσε προϋπόθεση για το ξεκίνημα της ημέρας. Τα συστατικά του; Ζωμός από χοιρινό κρέας, που έβραζε μαζί με κριθαρένιο αλεύρι αλάτι και… αίμα χοιρινού διαλυμένο με ξύδι!
Το ιδιαίτερο και εξαιρετικά ασυνήθιστο αυτό πιάτο, που για χρόνια αποτελούσε καλά κρυμμένο μυστικό της δύναμης των Σπαρτιατών, ήταν γεμάτο από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου